Wat is domotica?

Huisautomatisering wordt in de volksmond domotica genoemd. Met een domotica-installatie worden allerlei taken geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting, rolluiken en verwarming. De mogelijkheden van een domoticasysteem zijn erg uitgebreid en vaak afhankelijk van het gekozen merk. Door haar flexibiliteit en schaalbaarheid kiezen wij voor de domotica-oplossing van Loxone.

Stand-alone vs domotica

Er zijn verschillende stand-alone oplossingen op de markt dit zich op één aspect toespitsen, zoals een slimme thermostaat of een slim bewakingssysteem. Deze rekenen wij niet als domotica. Bij domotica gaat het immers over een integratie van verschillende systemen, zoals de verlichting, beveiliging, zonwering, audio, enz. Enkel op deze manier kan men ten volle van de voordelen van een domoticasysteem genieten.

checklist

Waarom?

Kiezen voor domotica is een goede zet. Domoticamerken als Loxone bieden immers allerlei voordelen op het vlak van comfort.

De voordelen van domotica zijn:

Lampen die automatisch aangaan, een zonluifel die wordt ingetrokken wanneer er een storm op komst is, de verwarming die een graadje lager gaat wanneer er een raam openstaat … domotica maakt het leven makkelijker. Je geniet dus van meer comfort. Zo blijft er extra tijd over voor de leukere kanten van het leven.

Domotica heeft tevens een veiligheidsfunctie. Bij de meeste systemen is een alarmfunctie ingebouwd. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden, zoals een alarmfunctie voor waterlekken, openstaande ramen/deuren wanneer je van huis vertrekt, brandmelders, enz. Je merkt het meteen: met een domoticasysteem voel je je meteen een pak veiliger. Bovendien kan deze investering voor een belastingvermindering zorgen.

Investeren in domotica betaalt zich snel terug. Dat komt omdat een intelligente woning je helpt om energie te besparen. Dankzij de vele functies is het een fluitje van een cent om te besparen op elektriciteit, gas en water. Dat is dus goed nieuws voor jouw portefeuille – én voor het milieu!

Bedieningselementen

Bij een domoticasysteem heb je de keuze: alles automatiseren of zelf de controle in handen nemen. Volgende bedieningselementen zijn beschikbaar:

Automatisch

Een groot deel van de taken gebeurt automatisch, zonder jouw tussenkomst.

Drukknop

Ook met de klassieke drukknoppen kan je jouw woning bedienen.

Smartphone/tablet

Er zijn tevens handige apps voor smartphones en tablets.

Browser

Tenslotte kan je overal ter wereld jouw internetbrowser gebruiken.

Nieuwbouw

Domotica wordt meestal bij een nieuwbouw geïnstalleerd. Bij de bouw van een nieuwe woning is het erg makkelijk om nieuwe technieken te installeren. Leidingen trekken, sensoren installeren, … tijdens de ruwbouwfase is dat een fluitje van een cent. Door de vele voordelen, kiezen een groot deel van de bouwers voor domotica in hun woning.

Renovatie

Tegenwoordig zijn er ook oplossingen voor domotica bij een renovatie of verbouwing. Allerlei domoticamerken hebben een draadloze technologie ontwikkeld. Zo heeft Loxone de Loxone Air-componenten, die draadloos met elkaar communiceren. Deze technologie is erg handig om van de voordelen van domotica te genieten zonder grote breekwerken.